Thursday, October 1, 2009

ДОЛИНАТА НА ТРЕСКА / The VALLEY of river TRESKA
По неколку дена договарање, конечно 9-мина накрцани со фотоопрема, тргнавме да го запреме времето низ нашите објективи.

Рано наутро, 4 часот, се упативме кон долината на ТРЕСКА.

After few days of arranging, finally the 9 of us loaded with photo-gear, went of to capture the moment.
Early in the morning, it was 4 am, our direction was the Valley of River TRESKA.
Дел од долината на реката ТРЕСКА веќе не постои поради вештачкото езеро КОЗЈАК.
Сега може да се забележат потопените куќи од краевите на селата ЗДУЊЕ и БЛИЗАНСКО.

Part of the Valley is now gone for ever, now there is an artificial lake - KOZJAK.
There are still visible partially flooded houses from villages ZDUNJE and BLIZANSKO.Едно од поубавите села во долината е селото БЕЛИЦА. Низ самотo село поминува истоимената река БЕЛИЦА на која се изградени повеќе рибници.

One of the few idyllic villages is the village BELITSA.


На крајот од денот кампот го стациониравме на една ливада покрај ТРЕСКА, во близината на село МАНАСТИРЕЦ.
Маглата ни беше придружник во ноќта.

At the end of the day we put up our camp on a meadow by the river TRESKA, near the village MONASTIRETS.
Ноќта помина мирно, кампот го галеа жуборот на реката ТРЕСКА и маглата која се движеше низ долината.
Ние размислувавме за она што не очекува во МАРИОВО, речиси напуштена територија.

The night was calm, our campsite enjoyed the mystical atmosphere, sounds from the river TRESKA and tender touch from the fog.
Our minds were focusing on the next day, it was MARIOVO on schedule, almost deserted land.


2 comments:

  1. Ај нека е аирлија новата куќа, ти скисна гравот а :)

    поздрав.

    ReplyDelete
  2. Волан, благодарам и поздрав.

    ReplyDelete