Friday, October 2, 2009

МАРИОВО / MARIOVO

По едноноќното кампување во долината на реката ТРЕСКА, дојде на ред да појдеме кон областа МАРИОВО.
Едно од поубавите села на пат за Мариово е ШТАВИЦА, тоа се наоѓа на самата граница помеѓу ПРИЛЕП и МАРИОВО.
ШТАВИЦА е позната по филмот на МИЛЧО МАНЧЕВСКИ - ПРАШИНА.

After the one night camping by the river TRESKA, the time has come to go toward the region MARIOVO.
SHTAVITSA is a really picturesque village, one of the many in that region. It is nestled on the border between the town PRILEP and the region MARIOVO.
SHTAVITCA is known from MILCHO MANCHEVSKI's movie DUST.


село ШТАВИЦА, панорама / village SHTAVITSA, panorama


Оваа црква е наменски изградена за филмот на Милчо Манчевски.

This church is build just for the needs of MILCHO MANCHEVSKI's movie.

По посетата на ШТАВИЦА, појдовме на пат кон областа МАРИОВО.
Областа МАРИОВО плени со својата дивина и од време на време напуштените куќи не` оставаат без здив.

After we visited SHTAVITSA, finally we took the road towards the region MARIOVO.
The region MARIOVO and the abandoned houses, left us breatless.
Во срцето на областа МАРИОВО се наога најголемата населба, село ВИТОЛИШТЕ.

In the hearth of the region MARIOVO is the largest settlmen, village VITOLISHTE.

село ВИТОЛИШТЕ, панорама / village VITOLISHTE, panorama2 comments:

  1. Мариово ми е посакувана форо дестинација. Времето не ви било најнаклонето, недостасува малку повеќе светло во фотографијата или барем малку повеќе магла заради мистиката на просторот. Но како и да е Ви завидувам на дестинацијата и добриот план.

    Се надевам дека има уште продолженија од фотосесијата.

    поздрав.

    ReplyDelete
  2. Времето беше безвезе, ама добро испаднаа фотките колку толку. :)

    ReplyDelete